Potrdilo o karanteni na domu

Navodila za oddajo vloge za Potrdilo o karanteni na domu

Ministrstvo za javno upravo in NIJZ sta pripravila nova pravila za osebe, ki morajo biti v karanteni – zaradi potrjene okužbe ali visoko tveganega stika. Po novem je za uveljavljanje nadomestila plače treba predložiti obrazec Potrdilo o karanteni na domu, ki ga izpolni delodajalec ali oseba sama, če gre za samozaposlenega, kmeta ali družbenika.

Če gre za zaposleno osebo, lahko delodajalec zaposlenega, ki je bil v visoko tveganem stiku, napoti na delo od doma oziroma delovne procese in prihod na delo ter z dela organizira tako, da prenos okužbe ni možen. Zaposlena oseba ali študent, ki ostane doma in ne more opravljati dela od doma oziroma drugih obveznosti, na primer zaradi študija, potrebuje dokazilo, da je ostal v karanteni na domu.

Po novem je takšno dokazilo Potrdilo o karanteni na domu. S tem potrdilom lahko delodajalec ali oseba sama (samozaposleni, kmeti, družbeniki) uveljavlja nadomestilo za plačo ali druge pravice iz naslova zdravstvenega in socialnega varstva.

Obrazec za pridobitev potrdila o karanteni na domu izpolni zaposleni sam ali s pomočjo delodajalca. NIJZ mu nato na podlagi vnesenih podatkov izda potrdilo na elektronski naslov kot dokazilo za uveljavljanje pravice do nadomestila plače ali drugih pravic iz naslova zdravstvenega in socialnega varstva. Ob tem dobi tudi Navodila o karanteni na domu, ki so spodaj v povezavi.

Gre za enega od ključnih ukrepov za omejitev širjenja virusa SARS-CoV-2, da bi oseba, pri kateri je bila potrjena okužba (s testom ali na podlagi mnenja zdravnika), ostane doma.

Enak obrazec (torej Potrdilo o karanteni na domu) velja tudi za otroke, ki ostanejo v karanteni na domu. Izpolnijo ga skrbniki, ki bodo potrdilo za otroka prejeli na elektronski naslov, naveden v vlogi. Potrdilo osebe predložijo delodajalcu oziroma vložijo v potrebnih postopkih za povračilo nadomestila prihodka, skladno z interventno zakonodajo, sporočajo z NIJZ.

Obrazec potrdilo o karanteni je mogoče oddati z uporabo e-identitete ali brez.

1. V primeru brez uporabe e-identitete posameznik vnese svojo EMŠO in davčno številko ter elektronski naslov, na katerega želi prejeti potrdilo.
2. V primeru oddaje obrazca z e-identiteto pa bo potrdilo prejel v predal Moja eUprava.

 

 

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.
Zasebnost
Ko obiščete našo spletno stran, lahko prek vašega brskalnika shranjuje podatke iz določenih storitev, običajno v obliki piškotkov. Tu lahko spremenite svoje nastavitve zasebnosti. Upoštevajte, da lahko blokiranje nekaterih vrst piškotkov vpliva na vaše izkušnje na naši spletni strani in v storitvah, ki jih ponujamo.