добредојдовте во светот на целосна поддршка Контактирајте не
Slide

странец има право да работи и да живее во Словенија

Оваа мала прекрасна земја се наоѓа на јужниот дел од Централна Европа и своите граници ги дели со Италија, Австрија, Хрватска и Унгарија. Словенија има многу предности, како на пример тоа што можете да ги посетите планините и морето за еден ден. Прекрасната природа, чистата атмосфера, чистата вода за пиење, спокојството и уредноста веќе ја предизвикаа желбата за многу странци да останат тука.

Странци во Словенија

Повеќето луѓе во Словенија зборуваат англиски. Откако ќе се преселите тука, можете слободно да патувате во Шенгенските земји, а вашите деца ќе можат да учат на европските универзитети. Исто така, сакаме да потенцираме дека Словенија неодамна беше прoгласена како победник во категоријата „Дестинација лидерство“ на Националните награди за географско наследство за 2017 година, одржано на ИТБ Берлин!

101
странски државјани koи престојуваат во Словенија

Водење бизнис во Словенија

Словенија е мала и безбедна земја што лежи точно во средината на еден од највозбудливите деловни региони во светот, што обезбедува геостратешка позиција идеална за водење бизнис со европски, како и со други земји – пазар од 150 милиони луѓе во рамките на 600 километри околу Љубљана, главниот град на Словенија. Екстремно малата бројка на население и земјиштето се двата главни атрибути во земјата за потенцијалните странски инвеститори.

Профил и историја
официјално:
 • Профил и историја
 • официјално: Република Словенија
 • Број на жители 2.065.895 (ЗСРС, јануари 2017 година)
 • Главен град: Љубљана
 • големи градови во Словенија: Марибор, Цеље
 • Крањ, Копер, Ново Место, Птуј, Јесенице, Нова Горица
 • Службен јазик: словенечки јазик, Во регионите каде живее унгарско и италијанско население, унгарскиот и италијанскиот јазик се службени јазици покрај словенечкиот.
 • Површина: 20.273 km2
 • Религија: Римокатоличка
 • Валута: евро (€)
 • Независност од Југославија: 25.6.1991
 • пристапила во ЕУ: 1 May 2004
 • Повик. бр.: +386
 • домен на Интернет: . си

Taxes:

 • Минимална плата: 940,58 евр (бруто), 655,69 евр (нето), 1.097,61 евр (трошоците на компанијата)
 • Данок на добивка: 19 %
 • Стандардна стапка на ДДВ: 22 %
 • Намалена стапка на ДДВ: 9,5 %
Предности на Словенија:

Прво, Словенија е богата со природни ресурси, кои земји со висок раст на популацијата ги немаат, а второ, квалификувана работна сила е достапна за низа индустрии. Во овој поглед, Словенија е лесна локација за инвеститори кои бараат начин да си ги пополнат празнините за ресурси и талент. Други предности вклучуваат адаптибилност на компаниите и на работната сила, деловно законодавство, поттикнување инвестиции, додатоци за данок на инвестиција и 19% стапка на данок на добивка, што е втора пониска меѓу членките на ОЕЦД.

Кратки факти за Словенија за бизнис:
 • Словенија е мал, но интересен и релативно богат пазар;
 • Словенечкиот пазар се покажа како атрактивен за странските инвеститори, особено оние што поттикнување инвестициите во функција како земја-членка на ЕУ;
 • Словенија е дел од внатрешниот пазар на ЕУ, што значи дека основање компанија во Словенија нуди пристап до најголемиот светски пазар;
 • Словенија е идеален почеток за деловно соработување со земјите од Југоисточна Европа;
 • Словенија има сеопфатни врски со економски важни региони во соседна Австрија и Италија и во соседна Германија;
 • Висок квалитет, добро образована и мотивирана работна сила со добро познавање на странски јазици и високо ниво на компјутерска писменост;
 • Растечко технолошко ниво и иновативна активност на словенечките фирми и квалитетни истражувачки институции;
 • Висока извозна склоност на словенечката економија и надворешните СДИ на словенечките фирми;
 • Одлична географска позиција, квалитетна инфраструктура со сеопфатна транспортна и телекомуникациска мрежа, брз развој на информатичко општество;
 • Квалитет на образование;
 • Високо ниво на заштита на инвеститорот;
 • Поволен данок на добивка;
 • Висок квалитет на живот.
Потенцијални можности за инвестирање во Словенија:
 • Прехранбена индустрија

 • Шумарство и дрво

 • Висока, нова и еко технологија

 • Туризам

 • Инфраструктура

   

Но, тоа не е сè. Можете да отворите бизнис од кој било вид во Словенија, затоа не штедете на вашите неверојатни идеи.

Формирање на компанија

Можеме да понудиме сеопфатна поддршка со оптимални резултати. Нашите експерти ќе ве водат низ целиот процес на формирање на компанијата и ќе обезбедат целосна поддршка на секој чекор. Ние ќе се прилагодиме на вашите потреби и ќе го најдеме најдоброто решение за вашата ситуација. Најчестите форми се:

 • Компанија со ограничена одговорност (ДОО или д.о.о.),
 • трговец поединец (s.p.)
 • Филијала и
 • Јавно ограничена компанија (д.д.).

Нашата целосна поддршка

БИЗНИС И ДАНОЧЕН КОНСАЛТИНГ

Деловни можности, сметководство за даноци и придонеси, правни консултации и други потребни информации. Ние ќе бидеме ваш партнер пред и по основањето на компанијата.

ФОРМАЦИЈА НА КОМПАНИЈА

1) Консултации пред отворање на компанија, 2) Избор на тип на компанија, 3) Име на компанијата, 4) Помош за отворање банкарска сметка 5) Трансфер на почетен капитал.

АДРЕСА НА КОМПАНИЈАТА

Пред регистрацијата на новата компанија треба да пронајдете правна адреса за компанијата. Ние им овозможуваме на клиентите виртуелна канцеларија, што значително ќе ги намали трошоците за изнајмување.

ПОМОШ ЗА ОТВОРАЊЕ БАНКАРСКА СМЕТКА

Веднаш штом компанијата е регистрирана, клиентите треба да отворат банкарска сметка. Ние ќе ви помогнеме да ја изберете банка и да ви помогнеме додека отворате сметка.

СМЕТКОВОДСТВО

Нашата сметководствена служба секој месец им помага на 500+ клиенти од Словенија и странство да ги исполнат сите даночни и сметководствени документи.

ДАНОЧЕН БРОЈ, ID на ДДВ, EORI БРОЈ

Откако ќе се регистрира компанијата, клиентите добиваат даночен број, кој автоматски не е регистриран за ДДВ. Ние ќе им помогнеме да го стекнат тоа и исто така ќе ви помогнеме да добиете EORI бр. (странски субјекти регистрирани надвор од ЕУ).

ДОЗВОЛИ ЗА РАБОТА И ПРЕСТОЈ

По отворањето на компанијата, клиентот ќе може да добие единствена дозвола за престој и работа. Со оваа дозвола странец има право да остане и работи во Словенија.

ПОМОШ ЗА ПОЗНАВАnjЕ НА СЛОВЕНИЈА

Каква е словенечката култура, како Словенците прават бизнис, која е нејзината главна традиција и каде да посетуваат курсеви по словенечки јазик. Дозволете ни да ви го претставиме овој зелен дијамант!

Дозволи за работа и престој

Ако сакате да работите и да живеете во Република Словенија, можеме да ја спроведеме целата постапка во ваше име, вклучително и подготовка на потребната документација.

Ние обезбедуваме целосна поддршка:

 • Интервју и консултации (лично, по телефон или преку Интернет).
 • Постапката во врска со дозволата за работа и престој.
 • Во случај на процедури на Сина карта на ЕУ во врска со одобрување на сертификати за образование.
 • Комуникација со владините органи
 • Спроведување на постапка за вработување.
 • пресметка на платите и поврзаните даноци / придонеси
Постапките се разликуваат од случај до случај; затоа е потребен сеопфатен пристап кон секоја специфична ситуација. Покрај извршувањето на целокупната постапка, ние исто така ви даваме целосна поддршка и консултантски услуги. Во случај на неизвесност и дополнителни прашања, ќе ви помогнеме да го пронајдете најдоброто решение за вашиот случај.

Каков вид дозволи можеме да ви помогнеме да добиете?

Единствена дозвола за престој и работа за граѓани од трети земји

Од 2015 година, дозволата што му дозволува на странец, кој не е член на ЕЕА, ЕУ и Швајцарската конфедерација, да работи и живее во Словенија се нарекува Единствена дозвола за престој и работа.

Основата за добивање на Единствен престој и дозвола за работа е вработување.

И овој услов може да се исполни на два начина - да имате словенечки работодавец (потпишан договор) или да отворите компанија во која ќе можете да бидете вработени.

Валидноста на првата дозвола е обично 1 година (пролонгирање за 2 години).

 

Постојан престој може да се побара по 5 години живеење во Словенија, а државјанство по 10 години.

Дозвола за престој на граѓаните на ЕУ

Граѓаните на земјите од ЕУ аплицираат за добивање дозвола за престој од следниве причини:

 • вработување или работа;
 • самовработување;
 • студии и други форми на образование;
 • семејно обединување и
 • други причини

Во горенаведените случаи, странецот треба да регистрира лична адреса на живеење во надлежната институција.
Административната единица издава потврда за неговиот престој сè до донесувањето на конечната одлука.
Дозволата за престој му се издава на странец за период од најмалку пет години.

Постојан престој може да се побара по 5 години живеење во Словенија, а државјанство по 10 години.

Единствена дозвола за престој и работа за граѓаните на Босна и Херцеговина и Србија

Словенија има потпишано билатерални договори за вработување и со Босна и Херцеговина и со Србија во кои се утврдени условите и постапката за издавање на работна дозвола.

 Билатералните договори стапија на сила:

 • со Босна и Херцеговина од 1 март 2013 година
 • со Србија од 1 септември 2019 година

 Дозволата ја издава Заводот за вработување, што се зема како консензус за единствената дозвола за престој, издадена од Административната единица. Граѓаните на БиХ / Србија можат да се вработат во случај на:

 • регистрација во канцеларијата за вработување во Босна и Херцеговина / Србија како невработено лице;

 • нема соодветни словенечки кандидати за работното место;

 • исполнување на одредени законски услови.

Договорот за вработување ќе се склучи за период од една година.

Пред истекот на работната дозвола странец може да поднесе барање за продолжување.

Во случај на исполнување на условите, дозволата може да се продолжи за период од три години.

Постојан престој може да се побара по 5 години живеење во Словенија, а државјанство по 10 години.

Сина карта на ЕУ за високо квалификувани и квалификувани работници (со минимална диплома)

Сината карта се издава на странец кој сака да влезе и да живее во Република Словенија врз основа на високо квалификувано образование.

Затоа, не е потребно дополнително да се добие дозвола за работа и престој.

Странецот треба да ги исполни следниве услови за да добие Сина карта:

 • Важечки патен документ;
 • Здравствено осигурување;
 • Консензус од Канцеларијата за вработување за Сина карта

Работодавачот и работникот мора да потпишат договор за вработување, кој гарантира плата од најмалку 1,5 просечна годишна бруто-плата во Словенија.
Странец може на овој начин веднаш да го искористи правото на семејно обединување.

Валидноста на првата дозвола е обично 2 години (продолжување исто така
за 2 години).

Постојан престој може да се побара по 5 години живеење во Словенија, а државјанство по 10 години.

Дозвола за привремен престој заради обединување на семејството

Странец врз основа на дозвола за постојан или привремен престој во Република Словенија може да добие дозвола за привремен престој за членовите на нивното семејство:

 • брачен другар или регистриран партнер,
 • Малолетник (под 18 години) - дете на странец,
 • Малолетничка од брачен другар или регистриран партнер,
 • Во некои случаи, исто така, родители и возрасни деца.

Покрај основните барања, странецот треба да докаже постоење на семејна врска.

Дозвола за обединување на семејството може да се издаде за максимум период од 1 година (пролонгирање за 2).

Постојан престој може да се побара по 5 години живеење во Словенија, а државјанство по 10 години.

Дозвола за привремен престој заради студија

За студирање, специјализација или образование во Република
Словенија странец може да поднесе барање за дозвола за привремен престој на една година (исто така и за продолжување).

За време на школувањето, странец може да се вработи според законите што ја регулираат работата на учениците.

За таа цел можеме да ви го понудиме нашиот „ПАКЕТ“ кој содржи целосна поддршка од моментот на влез во Словенија.

Нашата поддршка:

 • Интервју и консултации (личен контакт, телефон, скајп, е-пошта или друг комуникациски канал).
 • Спроведување на постапка во врска со обединување на семејството.
 • Комуникација со владините органи.
  • Помош при избор на средно училиште / универзитет
 • Упис во средно училиште / универзитет
 • Превоз од аеродромот
 • Сместување (соба, стан, хостел, студентски дом)
 • Студентска дозвола за престој
 • Продавница, ресторани, патувања, информации за мобилни телефони
 • Курсеви по словенечки јазик и многу повеќе

Образование во Словенија

Словенечкиот училишен систем е поделен на основно, средно и терцијарно образование.

Детски градинки

Покрај јавните градинки, има и меѓународни градинки.

ПРИМАРНА ЕДУКАЦИЈА

Основното образование е задолжително и бесплатно;
со шестгодишна возраст, децата се запишуваат во прво одделение.

Образованието трае 9 години.

Основното образование во Република Словенија го спроведуваат основни училишта, Специјални училишта, музички училишта и институти за образование на деца со посебни потреби.
Основно образование за возрасни е организирано во основните училишта за возрасни и народни универзитети.

Покрај јавните училишта, има и меѓународни основни училишта.

Основни / основни училишта:

Secondary Education:

Средното образование во Република Словенија е поделено на општо и стручно и стручно и техничко образование.

Општото средно образование трае 4 години и завршува со таканаречениот матурски испит.
Со полагање на диплома, студентот може да се запише на универзитет или други пост-средни програми.
Стручното и средното стручно образование трае 2-5 години - во зависност од програмата.

Средни училишта:

Post-Secondary Education:

Пост-средното образование го надополни и заокружи терцијалното образование, кое стана негов неопходен дел. Ова образование беше препознаено како витален дел од високото образование и значително придонесе за развој на доживотно учење.
Пост-средното студирање беше темелно обновено во 90-тите години на минатиот век, од воведувањето на Законот за високо образование (на крајот на 1993 година), студијата во институцијата за високо образование веќе не беше можна. Во 1996 година беа усвоени првите европски споредливи двегодишни пост-секундарни студиски програми.

Високо образование

Високото образование во Словенија е организирано на универзитети, во јавни и концесионирани независни институции за високо образование и не-концесионирани приватни независни институции за високо образование.
Постојат четири универзитети во Словенија: Универзитет во Љубљана, Универзитет во Марибор, Приморски Универзитет и Универзитет во Нова Горица.
Системот на високо образование е реформиран во согласност со упатствата на законодавството на ЕУ со ЕКТС кредити. Ова претставува голема предност во меѓународните размени. Странски студенти од други земји на ЕУ можат да комбинираат резултати на други универзитети.
Првата фаза, соодветно, програма за додипломски студии трае 3 години и завршува со доделување на диплома (диплома). Магистерската програма трае 2 години (магистерски степен). Исклучоци се униформните магистерски студиски програми со вкупно траење од 6 години (медицина, стоматолошка медицина, ветеринарна медицина) и 5 години (архитектура, фармација, педагошка математика, теологија). Докторската програма обично трае 3 години, студентот стекнува научен наслов „Доктор на науки“.
Академската година започнува на 1-ви октомври и завршува на 30-ти септември. Дополнителни информации може да најдете подолу:

Побарување

Во случај на какво било прашање во врска со основање на компанија, сметководство, работа и дозволи за престој или истражување на недвижнини во Словенија, слободно контактирајте ја нашата канцеларија за меѓународни работи.

+386 1 300 32 12
info.eu@proevent.si

Зошто Проевент

Проевент д.о.о. компанија е основана сметководствена фирма која обезбедува сметководствени услуги на бројни компании во Словенија и во странство. Историјата на компанијата на Проевент датира од 1995 година – и оттогаш успешно градиме долгорочни партнерства засновани врз доверба и взаемна соработка – затоа се грижиме за секој клиент поединечно и со големо разбирање за нивните потреби и желби.

ЦЕЛОСНА ПОДДРШКА

Ние им нудиме на странците во Словенија сеопфатна поддршка при формирање компанија, сметководство, даночни и правни совети и дозволи.

ДЕТАЛЕН КОНСАЛТИНГ

Пред да дојдат во Словенија, на странците им нудиме сеопфатен/опсежен увид во деловното работење во Словенија - советуваме преку Skype, телефон, е-пошта ...

СТРАНСКИ ЈАЗИЦИ КОИ ЗБОРУВААТ КОНСУЛТАНТИ

Имаме консултанти на англиски, руски, германски, италијански, хрватски, босански и српски јазик во нашата меѓународна канцеларија.

ПОВРЗУВАЊЕ СО СЛОВЕНСКИ БИЗНИС ИНСТИТУЦИИ

Ние ги поврзуваме странските претприемачи со словенечката економија преку разни врски, економски организации и здруженија и нудиме решенија и идеи за оптимален развој на бизнисот.

ДАЛЕЧИНСКО ОСНОВАЊЕ НА НОВА КОМПАНИЈА

Компанијата исто така може да се основа со овластување (од далечина), без странецот да биде присутен во Словенија.

ПОМОГНУВАМЕ ВО ПРИСТАПУВАЊЕТО НА СЛОВЕНСКИОТ ЖИВОТ

Ние исто така им помагаме на странците во Словенија да најдат сопствен дом, канцеларија, магацин за деловно работење, да им помогнеме да се запишат на курс за словенечки јазик и да ги запознаеме со словенечката култура.

About Us

0
експерти
0
годишно искуство
50
инкорпорирани компании
200
клиенти во сметководството
400
дозволи за работа и престој
1000
пресметки на плата

References

Slide "We have been cooperating with Proevent d.o.o. for 4 years now. They are very reliable, fast, efficient. All our questions and requests are answered by using a very short time or immediately. Very satisfied. Highly recommended.

Martin Dodič M.Sc., Director
MED TRUST
Slide As distributors of foils for glass surfaces, tools and other related products,mostly used in the graphics industry, we offer high quality one-stop solutions. Many different solutions represent a large number of materials and there are a lot
of variables in terms of accounting, such as values and accounts. We admit that
this is not our area. But this is the area of our partner, Proevent. They guarantee
that we can provide you … simply more than others.

Semsi Aziri, Director
PHINAL d.o.o.
Slide “Proevent is built by people who always welcome me with a smile, positive energy, they are experts in their field and have a professional attitude. Still, they keep that one at home atmosphere that makes me feel comfortable, and which creates confidence.”

Andrej Nadrih, Director
ANOK, ANDREJ NARDIH S.P.
Slide “Proevent Accounting has been following us from humble beginnings, when we did business as a standard sole entrepreneur, to this day, when we restructured the company after years of successful operationsas a LLC. They are fast, responsive and initiative. Accounting and consulting services are provided in a quality and professional manner. I highly recommend them!”

Mito Žnidarko, CEO
EU SFERA D.O.O.
Slide “We are very pleased to be working with Proevent in the field of accounting. They have a professional attitude and expertise. They are always friendly, always accessible and responsive. Thank you so much for all your help! We also want further development.”

Anastasiia Fadeeva, Director
RADIAN d.o.o.
Slide "Why do we love our accounting? Because we work with a fantastic, energetic, hardworking, efficient, responsive and professional team. Only such a service enables the smooth, stable, business of the company. We are glad to have you. ”

Simona Boc, Director
ZALOŽBA CHIARA
Slide “If you don’t have a good accountant, you better not start a business. The Proevent team makes sure that we can do our business peacefully. Visits to them are always fun because of the positive atmosphere. :)”

Jaka Peterca, Director
ŠPANSKA VAS
Slide "We are flooded with ads, offers of the best accounting services. And they are all the best. We, due to our small size, did not look for the best. We sought warm advice, a sincere caretaker for our financial area, a trustworthy interlocutor we managed to find all this and more in one person and a wonderful team. Thank you for being like that and please don't change into "being the best"."

Varna Pot Insitute
Slide “Our City of Communications comes to life again when issues of a more ‘bureaucratic’ nature are also normalised. Proevent Accounting Firm professionally ensures that our city business is at an appropriate level, while a beautiful co-operation has built an appropriate mutual trust, which leads to an even greater success for our agency. In other words, with the help of Proevent Accounting Firm the residents of our city live a beautiful full life.”

IR IMAGE D.O.O.
Slide “Quite a few times we have thought about changing accounting firm. The decision was not easy because we were afraid that the process could be complex and long. Therefore, the surprise was even greater when we finally decided to do it. We are only sorry the transition did not take place earlier. Proevent Accounting Firm consists of a team of professionals who provide our institution with comprehensive support at any time and, as far as the monthly flat rate is concerned, also give free advice in addition to book-keeping.”

Neža Koren, Director
ZAVOD RIKUS
Slide “I was surprised by your quick response, friendliness and professionalism. It is certainly a good reason for me to recommend you further. I am glad that I am not considered just a number. Personal and human relationships mean a lot to me!”

Enes Durić, Executive Director
GESLO D.O.O.
Slide “We are very satisfied with Proevent Accounting Firm services. We are impressed by the friendliness, responsiveness and professionalism of its team. It mainly stands out for efficiency compared to our previous accounting firms. The Proevent team has the remarkable ability to adapt to our needs and desires, which saves us a lot of time.”

Markuš Aleš, Director
AVTOŠOLA IDEAL
Slide “The healthcare industry is bound by specific rules and laws. That is why it is important for us in the accounting service to have confidence in the professionalism of its services by law. All this is offered by the accounting service Proevent. They are professional, reliable, accurate, responsive and competitive… I am happy to recommend them.“

Ana Franjković, dr. dent. med.,
Mirna Franjković, dr. dent. med.
SKYLAB DENTAL
Slide “I really like your friendly attitude towards customers and your quick response. The numerous useful tips I received in the were certainly a good reason for me to recommend you to other firms.”

Zdravko Oblak, Director
KROVSTVO IN KLEPARSTVO OBLAK
Slide “We have been working with Proevent d.o.o. for a long time. We like that they do not consider our company just a figure to be calculated, book-keeping or some routine task to be done. They actually look deeply into issues and give advice. Updating, correctness and kindness are very important virtues for us. That is why we sincerely thank their team for their cooperation.”

Igor Martinšek, Director
TERRAGIS D.O.O.
Slide “We are very satisfied with the services of Proevent Accounting Firm. In particular, we like their responsiveness, professionalism and reliability. They help us in various administration tasks, which saves us a lot of time.”

Rok Zobavnik, Director
SANELEC D.O.O.
Slide “Together with our partners, we build long-term and trusting relationships, in which professionalism and responsiveness are conditions for participation. The field of accounting is certainly one of the most important elements for the successful and efficient business of every company. Therefore, we have decided to cooperate with Proevent Accounting Firm.”

Gregor Zalaznik, Director
DECRA.NET
Slide "Our company decided to change accounting firm and Proevent was highly recommended to us. Their offer was acceptable and highly competitive. Helping about everyday dilemmas that normally require immediate solving, immediate response me accountant friendliness are those advantages that make us remain loyal customers of Proevent Accounting Firm. I never have the feeling that I’m wrong and “I’m annoying.” Their advice, often “worth gold” and legally founded, is worth our money.

Mirjam Kepic, CEO
PRIVOŠČITE.SI
Slide "Professionalism, promptness, accuracy and kindness are the qualities of your work. As your client, I feel safe in the business.Thanks and compliments to your staff who always have the will, the time, the patience, and above all the expertise to dedicate to us. As a client I am very pleased with communication and the speed of resolving problems. I always get all the answers that are professional and backed by knowledge of the laws of which there are endless amounts for a small business owner they are simply impossible to follow. So I feel very comfortable when for information or advice I can call my accounting from which I will always quickly get a solution for ongoing problems or the answer to a question.

OKIĆ- Transporti d.o.o.
Zasebnost
Ko obiščete našo spletno stran, lahko prek vašega brskalnika shranjuje podatke iz določenih storitev, običajno v obliki piškotkov. Tu lahko spremenite svoje nastavitve zasebnosti. Upoštevajte, da lahko blokiranje nekaterih vrst piškotkov vpliva na vaše izkušnje na naši spletni strani in v storitvah, ki jih ponujamo.