Majske novice

Regres je potrebno izplačati do 1. julija!

Delodajalec vam mora regres izplačati najpozneje do 1. julija v tekočem koledarskem letu. Javni uslužbenci dobite izplačan regres skupaj z izplačilom majske plače.

Najnižji znesek regresa določa ZDR-1, ki pravi, da je delodajalec dolžan izplačati regres za letni dopust v višini minimalne plače. Ta od 1. 1. 2021 znaša 1.024,24 EUR za polni delovni čas (Zakon o minimalni plači; Uradni list RS št. 13/10, 92/15 in 83/18). Minimalni znesek regresa za leto 2021 je tako 1.024,24 EUR.

Za leto 2021 velja, da je regres v višini 100 % zadnje znane povprečne plače v RS neobdavčen. Do te višine ni treba obračunati prispevkov in akontacije dohodnine.

Letni dopust v času epidemije koronavirusa

Pravica do plačanega letnega dopusta je temeljna socialna pravica, ki je izraz pravice vsakogar do poštenih in ugodnih delovnih razmer in jo pridobi vsak delavec, ki sklene pogodbo o zaposlitvi, ne glede na to, ali je sama pogodba sklenjena za določen ali nedoločen čas, ravno tako pa za pridobitev te pravice ni relevantno niti, ali je pogodba o zaposlitvi sklenjena za polni ali krajši delovni čas.

Zakon o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije COVID-19 (ZIUPOPDVE), objavljen 30. 12. 2020, ki velja od 31. 12. 2020, v drugem odstavku 54. člena določa, da ima delavec – ne glede na določbo tretjega odstavka 162. člena ZDR-1, ki določa, da je delodajalec dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta v tekočem koledarskem letu, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta – pravico preostanek letnega dopusta izrabiti do konca leta 2021. Ta možnost pa je povezana s pogojem, da delavec, zaradi nujnih delovnih potreb, povezanih z obvladovanjem koronavirusa SARS-CoV-2 oziroma posledic epidemije Covid-19, ni mogel izrabiti preostanka letnega dopusta za leto 2020 do 30. 6. 2021.

Preberite celotno novico tukaj: FinD-INFO – Tanja Bohl: Izraba letnega dopusta v času epidemije koronavirusa (findinfo.si)

Od 1. julija 2021 veljajo nova pravila o DDV pri spletni prodaji 

Kaj se spreminja? Predvsem bo davčnih oprostitev manj! 

Namen novih pravil je izboljšanje in izenačenje pogojev na področju čezmejne spletne prodaje ter odprava pomanjkljivosti dosedanje ureditve DDV za prodajo blaga na daljavo in ureditve uvoza pošiljk nizke vrednosti. 

  • uvaja se t.i. “sistem vse na enem mestu” (sistem VEM),
  • obstoječi prag za prodajo blaga na daljavo (odvisno od države 35.000 EUR do 100.000 EUR) bo odpravljen. Nadomestil ga bo nov prag v višini 10.000 EUR na ravni EU.
  • oprostitev plačila DDV pri uvozu majhnih pošiljk do 22 EUR bo odpravljena. Uvedena bo nova posebna ureditev za prodajo na daljavo iz tretjih držav uvoženega blaga z vrednostjo do 150 EUR oziroma t. i. “sistem vse na enem mestu za uvoz” (sistem VEM za uvoz);
  • sprejete bodo nove zahteve za vodenje evidenc za podjetja, ki omogočajo dobave blaga in opravljanje storitev z uporabo elektronskega vmesnika (tudi če niso “domnevni dobavitelj”).
  • za namene DDV bo štelo, da so podjetja, ki omogočajo dobave z uporabo spletnega elektronskega vmesnika, prejela in dobavila blago sama (t.i. domnevni dobavitelj); 

Preberite več na povezavi: Od 1. julija 2021 veljajo nova pravila o DDV pri spletni prodaji (ozs.si)

Regije, terase, ukrepi

Od ponedeljka, 3. 5. 2021, se v t. i. rumenih statističnih regijah Pomurska, Koroška, Osrednjeslovenska, Goriška in Obalno-kraška z odlokom sprošča število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom na 20m2 na stranko ali na eno stranko, če je poslovni prostor manjši od 20m2.

V teh regijah se za goste nastanitvenih obratov dovoljuje opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v notranjosti gostinskih obratov, ki so del nastanitvenih obratov, pri čemer je dovoljena strežba jedi in pijač le za mizami (sedeča postrežba), obratovanje nočnih klubov, barov in diskotek pa ni dovoljeno.

Odlok je začel veljati 3. maja 2021 in velja do vključno 9. maja 2021.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.
Zasebnost
Ko obiščete našo spletno stran, lahko prek vašega brskalnika shranjuje podatke iz določenih storitev, običajno v obliki piškotkov. Tu lahko spremenite svoje nastavitve zasebnosti. Upoštevajte, da lahko blokiranje nekaterih vrst piškotkov vpliva na vaše izkušnje na naši spletni strani in v storitvah, ki jih ponujamo.